Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

 από την συγκέντρωση  και πορεία έναντια στις απολυσεις στο δημόσιο που διοργάνωσε το Εργατικό Κεντρο Λάρισας μαζί με  ΕΛΜΕ-καθηγητες -εργαζόμενοι στους δήμους ΠΟΕ ΟΤΑκλπ



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ «ΔΕΛΤΑ» – «ΜΑΤ» – «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ»

Κυβέρνηση των συμμοριών «Δέλτα», ΜΑΤ, Χρυσής Αυγής και τίποτα λιγότερο είναι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Απειλεί τη ζωή και την ελευθερία του λαού που αντιστέκεται. Τιμωρεί και εκδικείται χρησιμοποιώντας ένα δικής της επινόησης παρασύνταγμα, που είναι η νομιμότητα της νέας κατάστασης, τμήματα της νεολαίας και ενοχλητικούς πολιτικούς χώρους.
Στέλνει αστυνομικές δυνάμεις να απαγάγουν φοιτητές και φοιτήτριες που διαμαρτύρονται μέσα στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ.
Στέλνει μηχανοκίνητες ορδές εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών μέρα μεσημέρι στο Θησείο.
Στέλνει μηνύματα αυταρχισμού σε κάθε γωνιά της χώρας. Απολύει εργαζόμενους, κλείνει την ΕΡΤ, κλείνει σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς. Περιορίζει τις διαδηλώσεις, επιστρατεύει απεργούς, θα ήθελε να καταργήσει δια νόμου την «πάλη των τάξεων».
Μόνο η δύναμη του οργανωμένου λαού μπορεί να σταματήσει αυτή την πολιτική, του «νόμος και τάξη».
Απαιτείται εδώ και τώρα μαχητικό μέτωπο για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, που θα παλεύει συγκροτημένα και ενιαία ενώνοντας φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, άνεργους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αυτής της στρατηγικής του αυταρχικού σοκ.
1. Άμεση αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά. Το όριο των 18 μηνών προφυλάκισης είναι μια κατάκτηση που δεν μπορεί να ισοπεδωθεί για κανένα λόγο.
2. Ξήλωμα του αστυνομικού κράτους, των τρομονόμων – κουκουλονόμων και των δυνάμεων καταστολής. Διάλυση του συνδικαλιστικού και του φοιτητικού της Κρατικής Ασφάλειας.
3. Ελεύθερη και ανοιχτή ΕΡΤ με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. Όχι στις ατομικές συμβάσεις και στη διαίρεση των εργαζομένων.
4. Σύλληψη και τιμωρία των ενόχων για ρατσιστικά εγκλήματα και φασιστικές επιθέσεις.
5. Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές. Κάτω τα χέρια από τη νεολαία που αγωνίζεται.
Αθήνα 10 Ιουλίου 2013.

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλκιδικής για τα γεγονότα στις Σκουριές

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλκιδικής για τα γεγονότα στις Σκουριές
Το κράτος- τρομοκράτης της δικομματικής κυβέρνησης συνεχίζει σταθερά και με συνέπεια το έργο του για την καταστροφή της χώρας και των κατοίκων της. Σε μια περίοδο νέων μέτρων και νέων απολύσεων η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ σε συμφωνία με τις επιταγές της Τρόικας κάνουν ό,τι μπορούν για να φιμώσουν την φωνή του κόσμου, μια φωνή που απαιτεί το δίκιο. Σήμερα λοιπόν το δικαστήριο Πολυγύρου αποφάσισε την προφυλάκιση δύο ακόμα ατόμων – ενός 26χρονου κι ενός 41χρονου - που θεωρούνται ύποπτα για την υπόθεση του εμπρησμού στην περιοχή των δραστηριοτήτων της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές τον Φεβρουάριο.
Η συγκεκριμένη απόφαση πάσχει από κάθε πλευρά. H προφυλάκιση χωρίς  να υπάρχουν στοιχεία, είναι προφανώς αντισυνταγματική. Απέναντι στην αγωνιστική οργή των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στην εταιρεία και στο κράτος που την στηρίζει, οι κυβερνώντες έχουν μόνο μία επιλογή: την καταστολή. Την ίδια στιγμή που ζητωκραυγάζουν για τις επιτυχίες και την προσέλκυση επενδύσεων αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώσουν με φόρο αίματος αυτές τους τις επιλογές, με μοναδικό άξονα το κέρδος της ελληνικής και παγκόσμιας αστικής τάξης. Άλλωστε αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να προσελκύσει κανείς επενδύσεις, καθώς, σε ένα σύστημα που ολοένα νιώθει τα πόδια του να τρίζουν, οι πολυεθνικές αναζητούν χώρες με τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες και υποταγμένους ανθρώπους.
Προς επίρρωση αυτών των συμπερασμάτων έρχεται να προστεθεί και η συμπεριφορά των ταγματασφαλιτών της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι δεν σεβάστηκαν ούτε τον πόνο των συγγενών προσώπων των άδικα προφυλακισμένων, προσάγοντας μάλιστα πέντε από αυτούς – μεταξύ των οποίων και τον ανήλικο γιο του ενός – μετά τις αντιδράσεις τους στο άκουσμα της απόφασης. Ως απάντηση στην γενικευμένη δυσαρέσκεια ήρθαν ρίψεις δακρυγόνων και βίαιο κυνηγητό στους δρόμους του Πολυγύρου. Δεν δίστασαν μάλιστα να τραβάνε κόσμο μέσα από τα αυτοκίνητά τους την ώρα που προσπαθούσαν να φύγουν εξαιτίας της αποπνικτικής, λόγω χημικών, ατμόσφαιρας.
Ο ακροδεξιός κατήφορος της κυβέρνησης και των σωμάτων ασφαλείας της δεν έχει τελειωμό. Το παράδειγμα της Χαλκιδικής – και όχι μόνο - είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων και των επιλογών της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής όμως δεν τρομοκρατούνται και θα χαλάσουν τα σχέδια της εταιρείας. Αυτοί είναι το δικό μας παράδειγμα για αντίσταση και ανατροπή. Οι αγώνες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι οι απαιτήσεις των κατοίκων να υλοποιηθούν.

Απαιτούμε:


  • Εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
  • Κατάργηση του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα – Αποχαρακτηρισμό της περιοχής του Κακάβου από μεταλλευτική. Εκκίνηση διαλόγου από μηδενική βάση με την τοπική κοινωνία για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
  • Άμεση αποκατάσταση, από την εταιρία, της περιοχής από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η δράση αυτής και των προκατόχων της.
  • Όχι στην βίαιη επιβολή τριτοκοσμικών μοντέλων «ανάπτυξης» - Αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών.
  • Άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων προφυλακισθέντων κατοίκων. Απόσυρση όλων των πλαστών κατηγοριών που εκκρεμούν ενάντια στους υπόλοιπους.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου & Χίου : Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου & Χίου : Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα
Αρρωστημένη φαρσοκωμωδία θυμίζουν οι διαξιφισμοί που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες για τις ευθύνες της μη κάλυψης της ακτοπλοϊκής γραμμής που συνδέει τη Βόρεια Ελλάδα με τα νησιά του Β. Αιγαίου. Σπιλάνης, Βογιατζής και Γιακαλής εμφανίζονται ως «αθώοι» για το πρόβλημα τη στιγμή που τα κόμματά τους -αλλά και οι ίδιοι θεσμικά- είναι υπεύθυνα για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα τόσο η ακτοπλοΐα και οι δημόσιες συγκοινωνίες όσο και η ελληνική κοινωνία εν γένει.
Από τις αλήστου μνήμης δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας του ΛΑΟΣ τότε στην κυβέρνηση Παπαδήμου Άδωνη Γεωργιάδη («ή δέχεστε το Ιεράπετρα ή να πάτε κολυμπώντας στον Πειραιά») ως τη σημερινή κατάσταση ένα νήμα ενώνει τα όσα ζούμε: η περιφρόνηση για τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες και η υποταγή στις προσταγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός λόγος της ακτοπλοϊκής εγκατάλειψης του Βορείου Αιγαίου είναι οι αδυσώπητοι ανταγωνισμοί των ναυτιλιακών εταιρειών, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και όλα αυτά τα χρόνια τα νησιά μας εξυπηρετούνται από ακριβοπληρωμένα επιδοτούμενα σαπιοκάραβα, με ασταμάτητη ταλαιπωρία για τους επιβάτες και με άθλιες συνθήκες εργασίας για τα πληρώματα.
Τα νησιά όμως και οι κάτοικοι του Β. Αιγαίου έχουν άλλες ανάγκες και προτεραιότητες: σε μια περίοδο που μια οικογένεια για να μετακινηθεί θα πρέπει να πληρώσει το μισθό ενός μήνα, εμείς οφείλουμε να αντιπροβάλλουμε την ανάγκη για δωρεάν εισιτήρια για τους νησιώτες και φτηνά εισιτήρια για όλους τους εργαζόμενους, για τακτική και ασφαλή θαλάσσια συγκοινωνία, με σύγχρονα πλοία τα οποία δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και που θα έχουν εργαζόμενους με σταθερή εργασία, αξιοπρεπή μισθό και ασφάλιση και εργασιακές συνθήκες.
Όλα αυτά δεν είναι ακατόρθωτα ούτε ουτοπία. Αρκεί να υπάρξει σύγκρουση με το εφοπλιστικό κέρδος που μας επιβάλλει πλοία 40 ετών με εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Μόνη λύση μακροπρόθεσμα που να ικανοποιεί τις ανάγκες των νησιωτών δεν μπορεί παρά να είναι ένας δημόσιος φορέας ακτοπλοΐας με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
Αυτή η λύση έρχεται σε ρήξη με τις πολιτικές κυβέρνησης–ΕΕ-ΔΝΤ που θέλουν ως πρώτη προτεραιότητα της χώρας να είναι η αποπληρωμή του ληστρικού χρέους και η διαμόρφωση όρων ειδικής οικονομικής ζώνης για τους εργαζόμενους.
Καλούμε τους εργαζόμενους και την κοινωνία, τους φορείς και τα σωματεία να εντείνουν και να συντονίσουν την πάλη τους ενάντια στην απομόνωση των νησιών και την πολιτική που μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω.
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Λέσβου
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου