Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

αριστερή παρέμβαση στην Θεσσαλία

ανοιχτή πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλίας για συγκρότηση ψηφοδελτίου ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Γι’ αυτό η πρότασή μας απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στους αγωνιστές και αγωνίστριες που συναντηθήκαμε στις απεργίες, στις διαδηλώσεις, στις επιτροπές αγώνα. Στους πρωτοπόρους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, στους αγωνιστές και τα κινήματα ενάντια στην επιχειρηματική μετάλλαξη του «Τοπικού Κράτους» στην οικολογική καταστροφή, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Απευθυνόμαστε όμως και σ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες που συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά αντίπαλο δέος στο σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης μια Αριστερά Ριζοσπαστική- Αντικαπιταλιστική .

Σε καλούμε την Τετάρτη 22/9 και ώρα 19:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο METROPOL ΛΑΡΙΣΑΣ

ολόκληρο το κάλεσμα εδώ
Ενημέρωση από το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ PDF Print E-mail
Saturday, 18 September 2010 18:53

Συνεδρίασε την Τρίτη 14/9 και την Παρασκευή 17/9 το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στις συνεδριάσεις αυτές συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, η παρέμβασή μας στις «αυτοδιοικητικές εκλογές», καθώς και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας το προηγούμενο διάστημα. Κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:

1. Σε όλη την Ελλάδα οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμβάλλουν αποφασιστικά στην συγκρότηση ψηφοδελτίων ανατροπής στην βάση ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης. Το κάλεσμά μας βρίσκει σημαντική ανταπόκριση σε χιλιάδες αγωνιστές και ευρύτερο από ποτέ κόσμο της αριστεράς. Καλούμε όλες τις συντρόφισσες και τους συντρόφους να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την ολοκλήρωση των παρεμβάσεών μας σε όλες τις περιφέρειες και όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους. Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούν Σύσκεψη των μελών και των φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Τρίτη 21 Σεπτέμβρη, 7.00 μμ, στο ΕΜΠ (κτίριο Γκίνη) για να συζητήσουμε την εκλογική μας παρέμβαση στον Δήμο της Αθήνας.

Καλούμε, επίσης, την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη (η ακριβής ώρα και τόπος θα ανακοινωθεί σύντομα) Ανοιχτή Σύσκεψη με στόχο μια αντικαπιταλιστική πολιτική παρέμβαση στην Περιφέρεια Αττικής.

2. Στο συντονιστικό συζητήθηκαν και οι προτάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ζήτημα των υποψηφιοτήτων των ψηφοδελτίων στα οποία συμμετέχουμε και στηρίζουμε. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι για την αριστερά που θέλουμε να οικοδομήσουμε, το ζήτημα των υποψηφίων λογοδοτεί στην ανάγκη της συνολικής πολιτικής κατεύθυνσης και της συλλογικής έκφρασης των ψηφοδελτίων και των κινήσεων. Επιπλέον τόσο στις πόλεις όσο και στις περιφέρειες οι υποψήφιοι θα επιλεγούν από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες και κινήσεις με κριτήριο την πολιτική και κοινωνική προσφορά, αλλά και την έκφραση όσο το δυνατόν πλατύτερων δυνάμεων και ανένταχτων αγωνιστών στα ψηφοδέλτια ανατροπής στα οποία συμβάλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο της Αθήνας, περιοχές στις οποίες η μάχη αποκτά ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, μετά από μια πλούσια συζήτηση εκτιμήθηκε ότι σύντροφοι όπως ο Άγγελος Χάγιος και ο Πέτρος Κωνσταντίνου μπορούν να εκφράσουν τα παραπάνω κριτήρια και επομένως να προταθούν από την πλευρά του Συντονιστικού σαν επικεφαλείς των ψηφοδελτίων για την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθήνας αντίστοιχα.

3. Το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά από μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση κατέληξε σε μια αρχική τοποθέτηση με την οποία καταδικάζει τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν την περασμένη βδομάδα στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, η οποία θα επικυρωθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού.

4. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργανώνουν την παρέμβασή τους στα μεγάλα μέτωπα της περιόδου (ΟΣΕ, απεργία φορτηγών κλπ) με στόχο την συμβολή στο αποφασιστικό δυνάμωμα της πάλης των εργαζόμενων ενάντια στην βαρβαρότητα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Λέσβος-νέα-ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου

Να σταματήσει άμεσα η δίωξη συνδικαλιστών και στελεχών του ΚΚΕ στη Λέσβο


ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Προκαλεί τους εργαζόμενους ο πρώην εκδότης των “Αιολικών Νέων”

διώξεις εργαζομένων στο Μπανκέ-εργοδοτική τρομοκτατία

Κυβερνητική – εργοδοτική τρομοκρατία στην υπόθεση Μπανκέ PDF Print E-mail

Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει το τρομοκρατικό πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η αστυνομία κατά των εργαζομένων στο εστιατόριο Μπανκέ της Θεσσαλονίκης και των αγωνιστών που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αλληλεγγύης. Λειτουργώντας ως ορντινάντσες του αφεντικού, οι αστυνομικές αρχές προχωρούν σε αιφνιδιαστικές συλλήψεις εργαζομένων, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, ύστερα από απίθανες μηνύσεις της εργοδοσίας. Έτσι, στις 15 Σεπτέμβρη συνελήφθη η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων τουριστικών επισιτιστικών επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Κρατήθηκε όλο το βράδυ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης –παρότι ανατρέφει μόνη της το παιδί της!- και οδηγήθηκε το πρωί στα δικαστήρια. Η δίκη διακόπηκε επειδή έγινε απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα.

Πρόκειται για την τρίτη σύλληψη εργαζόμενου για την υπόθεση του Μπανκέ, ενώ υπάρχει και καταδίκη αγωνιστή «γιατί διένειμε προκηρύξεις που δυσφημούσαν τον εργοδότη»! Ο εν λόγω εργοδότης βέβαια παραβίαζε την εργατική νομοθεσία, προχώρησε σε αντεργατικό λοκ άουτ, απέλυσε οκτώ εργαζόμενους και προσπαθεί με κάθε τρόπο (απειλές, μηνύσεις, τραμπουκισμούς) να τρομοκρατήσει το κίνημα αλληλεγγύης και τους εργαζόμενους.

Η αγαστή συνεργασία εργοδοτικής και κρατικής – κυβερνητικής τρομοκρατίας σε βάρος αγωνιζόμενων εργατών, που με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο βλέπουμε να εκδηλώνεται στην περίπτωση του Μπανκέ, αποτελεί τη νέα εικόνα της φαλκίδευσης των εργατικών (κοινωνικών και δημοκρατικών) δικαιωμάτων που θα δούμε στην εποχή του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου. Αποτελεί τεράστια πρόκληση για όλο το μαχόμενο εργατικό κίνημα, η οποία πρέπει να ηττηθεί, τόσο στην περίπτωση του Μπανκέ όσο και συνολικά.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις εργατικές συσπειρώσεις και επιτροπές αγώνα, κάθε μαχόμενο συνδικάτο, ευρύτερα τους εργαζόμενους,, να συμπαρασταθούν αποφασιστικά στον αγώνα των εργαζομένων του Μπανκέ, δημιουργώντας ένα πανίσχυρο μέτωπο για την απόκρουση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, για την απαγόρευση των απολύσεων, για την ανατροπή συνολικά της επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

νεα αποδοκιμασια σε μελος της κυβερνησης πασοκ-ΔΝΤ

Αποδοκίμασαν τον Χ. Καστανίδη

Με το σύνθημα: «Εδώ και τώρα στάση πληρωμών, τα χρέη δεν πληρώνουμε των καπιταλιστών», τα μελή της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων που ήταν συγκεντρωμένα έξω από τη βιβλιοθήκη του Δικ. Συλ. Θεσσαλονίκης αποδοκίμασαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη. Καστανίδη

Πηγή: seleo.gr

Απεργια εργατων μεταναστων

Με μεγάλη δυναμική συνεχίζεται η απεργία των μεταναστών εργατών στη Σκάλα Λακωνίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
tvxs

Δυναμικά συνεχίζουν την απεργία τους οι μετανάστες στη Σκάλα Λακωνίας, μετά το πογκρόμ που εξαπολύθηκε εναντίον τους τη Δευτέρα. Είναι οι πρώτη φορά που εργάτες μετανάστες προχωρούν τόσο μαζικά σε απεργία. Αρχικά, τριακόσιοι περίπου μετανάστες κατασκήνωσαν την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία του χωριού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, ενώ όσο περνούσε η ώρα προσχωρούσαν στην κινητοποίηση και μετανάστες, εργάτες από τα γύρω χωριά. Τελικά, 1500 αγρεργάτες βγήκαν στο δρόμο σε μια μαχητική διαδήλωση με τα πανό της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και με κεντρικό σύνθημα «εργάτες ενωμένοι ποτέ ενωμένοι», αναγκάζοντας το δήμο να παρέμβει ώστε να ανοίξουν τα σπίτια από τα οποία τους είχαν διώξει.

Πριν την πορεία προηγήθηκε απεργιακή συνέλευση στην πλατεία όπου βρίσκονταν με τις κουβέρτες στρωμένες στο χώμα όσοι αντιμετώπισαν την έξωση από τα σπίτια τους. Η συνέλευση εξέλεξε επιτροπή της Ένωσης Μεταναστών Εργατών καθώς πάνω από 700 αγρεργάτες εγγράφηκαν επί τόπου στο σωματείο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Ταυτόχρονα στο χώρο 475 μετανάστες έκαναν αίτηση απόδοσης άδειας παραμονής και ασύλου.

Όπως επισήμανε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, μέλος της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η επιτροπή εκπροσώπησε τους απεργούς στις επαφές με τον δήμο και την αστυνομία όπου και μετέφερε τα αιτήματα:

• Άμεση επιστροφή στις κατοικίες τους όλων των μεταναστών που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τα καταλύματα τους. Ανθρώπινες συνθήκες στέγασης. Όχι «40 ευρώ το κεφάλι» για ενοίκιο.

• Άμεση απόδοση νομιμοποιητικών εγγράφων-ασύλου στους Πακιστανούς μετανάστες λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα.

• Αύξηση του μεροκάματου. Κανένας κάτω από το κατώτατο μεροκάματο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε μια προσπάθεια του δήμου να δείξει το «ανθρώπινο» πρόσωπό του, πρότεινε ως κατάλυμα για τους μετανάστες ένα παλιό σφαγείο. Οι απεργοί ωστόσο αρνήθηκαν κατηγορηματικά, απαιτώντας να ξαναγυρίσουν στα σπίτια που διέμεναν πριν τις εξώσεις. Υπό το βάρος της μαζικότητας της κινητοποίησης που υποστηρίχτηκε κι από κατοίκους της περιοχής, ο Δήμος αναγκάστηκε να παρέμβει ώστε να επιστρέψουν οι μετανάστες στα σπίτια τους. Αλλά και η αστυνομία τελικά αποδέχτηκε την παραλαβή των αιτήσεων ασύλου και ήδη σήμερα έγιναν αποδεκτές οι πρώτες 30. Κάθε μέρα θα γίνονται δεκτές τουλάχιστον 30 αιτήσεις.

Αν και η κινητοποίηση της 15ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσε μια πρώτη νίκη των μεταναστών αγρεργατών, το βασικό αίτημα των απεργών παραμένει η αλλαγή στο καθεστώς πληρωμής, με 35 ευρώ κατώτατο μεροκάματο. Γι’ αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία με αποχή από τις συγκομιδές...